Чому картопля має стати двигуном прогресу в Україні?

Картопля – високоенергетична, мультивмісна (має високий вміст поживних речовин, вітамінів, макро- і мікроелементів), високоврожайна та багатофункціональна (можна готувати та виробляти різні продукти) культура. З’явившись в Європі, картопля дала неймовірний поштовх до покращення життєвого рівня населення та інтенсивного розвитку континенту. Завдяки високій врожайності та здатності добре зберігатися, європейці змогли забезпечували свої сім’ї цим універсальним продуктом на цілий рік. В залежності від форми приготування, із 100 г картоплі людина може отримати від 77 ккал (картопля відварена цілком – для дієтичного харчування) до 316 ккал (картопля обсмажена в олії). Є помилковим вважати, що картопля не є здоровим продуктом. Картопля – це абсолютно здоровий повноцінний продукт харчування, який робить харчування людей різноманітним та смачним.

Стаючи все популярнішим продуктом харчування в світі, картопля знаходила все ширше застосування, з’являлось все більше рецептів приготування та типів переробки. Це давало поштовх до розвитку переробної промисловості як орієнтованої на переробку одного продукту, так і тої, що переробляє лінійку культур, включаючи картоплю. Так з’явилися заводи з виробництва крохмалю, які працювали лише на картопляній сировині, заводи з виробництва картоплі фрі, а пізніше і заводи з виробництва чіпсових снеків та картопляних пластівців. Усі ці переробні виробництва і на даний час є надзвичайно швидкоростучою переробною галуззю. Це зв’язано із потребою людей витрачати менше часу на приготування їжі, але харчуватися швидко і смачно. Для всього цього різноманіття треба було виробляти спеціалізовані лінії по приготуванню того чи іншого продукту, будувати приміщення, налагоджувати логістику, вирощувати високі врожаї картоплі спеціального призначення, що і рухало як технологічний прогрес, так і культурний розвиток багатьох країн. Лідерами в цьому бізнесі на даний час є країни – світові економічні гіганти: США, Бельгія, Голландія, Німеччина, Британія. І нехай хтось тепер скаже що картопля, то продукт бідних. Якщо це так, то я хочу, щоб наша любима Україна була такою ж «бідною», як перелічені вище країни.

В України є чудові можливості для подальшого інтенсивного розвитку народного господарства, використовуючи можливості аграрного сектору. Аграрний сектор, і картоплярство зокрема, створюють потребу у засобах виробництва, які можуть і повинні бути виробленими в Україні та враховувати наші ґрунтово-кліматичні умови: плуги, культиватори, роторні фрези, саджалки, машини для внесення мінеральних добрив, машини для подрібнення органічних решток, машини для внесення органічних добрив, оприскувачі, трактори різної потужності, комбайни, оснащення для сховищ, та самі модулі сховищ. Промисловість має все це виробити, виробити всі ці машини і механізми, щоб вони були довговічними і простими в використанні. Для переробки мають бути створені лінії по очистці, нарізці, обжарці, замороженню, упаковуванню.

Таке виробництво вимагає наявності в країні сталі і пластмаси відповідної якості. А це вже завдання до власників сталеплавильних комбінатів. Адже ми вже потребуємо «круппівської» сталі та «зеглерівських» ножів. Досить вже доїти надра і країну, пора розпочати творити і залишати по собі індустріально-розвинену країну.

Таким чином, КАРТОПЛЯ може дати неймовірний поштовх економіці і зайнятості населення. Слід зрозуміти одне, що без власного виробництва всіх складових технології, а також максимально глибокої переробки, здорової економіки не буде.

Ми можемо мати шикарні врожаї, таки як в ТОВ «Овочева Група», в ПП «Картопля Полтавщини», в ПСП «Амарант Агро», ТОВ «Агрофірма «Київська», ТОВ «ЧІМК».

Ми можемо виробляти високоякісне насіння (німецької, голландської селекції), яке виробляють ТОВ «Забарівське» і СТОВ «Десна».

Ми можемо забезпечити власний ринок і інші ринки чудовим продуктом (ТМ Чіпси Люкс, ТМ Естрела), крохмаль від ВІМАЛ.

Але для цього має бути ланцюг без розривів і без слабких ланок.

Ігор Завадський,
Генеральний директор ТОВ "Солана Україна"

Повернутись назад